Quantcast
Channel: Borås Tidning - Nyheter - Svenljunga
Viewing all 308 articles
Browse latest View live

Fick armeringsjärn igenom foten

$
0
0

Ett barn på en förskola i Kind fick ett armeringsjärn rakt igenom foten.

Skolans rektor har anmält händelsen till Arbetsmiljöverket.

Enligt anmälan ska eleven ha försökt att hoppa över armeringsjärnet, som av okänd anledning stack upp ur en cementerad sockel. Barnet hamnade på spettet som gick igenom foten. En svår sårskada uppstod.

BT har varit i kontakt med rektorn som bett om att få återkomma.


Torktumlare började brinna

$
0
0

Räddningstjänsten fick under lunchtid larm om en brand i en villa på Katrins väg i Svenljunga.

Det visade sig vara en torktumlare i villans källare som fattat eld av oklar anledning.

– Vi har precis lyft ut den och håller på att ventilera byggnaden, säger stabschefen vid räddningstjänsten Södra Älvsborg.

Fjärrvärmeverk i kris

$
0
0

Överlida Fjärrvärmeverk har akut brist på likvida medel.

I går kväll hölls ett extramöte där budskapet till aktieägarna var att mer pengar behövs.

Fjärrvärmeverket i Överlida invigdes februari 2009. Då hade satsningen i sig redan diskuterats några år, utgångsläget var ett samarbete med Derome Bioenergi.

Det upplägget sprack, men i stället skapades ett bolag. Och notan för bygget hamnade på 15 miljoner kronor, någon miljon lägre än beräknat.

Överlida Fjärrvärmeverk AB har i dag 47 abonnenter, vilket också innebär 47 aktieägare. Svenljunga kommun står för en dryg tredjedel av aktierna, företag och fastighetsägare i Överlida för resten. Svenljunga kommun har ett borgensåtagande på 5,5 miljoner kronor.

Eva Johansson, f?d kommunalråd, har under alla år varit ordförande i bolaget, men hon lämnade sitt uppdrag i oktober. Ordförandeposten är nu vakant, däremot är Tommy Stensson vd i bolaget sedan 1,5 år tillbaka.

Tommy Stensson bekräftar att mötets uppgift är att försöka få fram mer pengar till bolaget. Bakgrunden är att Överlida Fjärrvärmeverk AB har problem med likviditeten, den kortsiktiga betalningsförmågan.

Det här framgår också av en information till aktieägarna som styrelsen skickade ut inför mötet i går kväll. Där framgår att intäkterna varit för små de senaste åren. Bakgrunden är bland annat att en stor kund försvann när Västgöta Textil lades ner. Uppvärmningen av deras stora lokaler gjorde att företaget stod för runt 15 procent av aktierna. Ett tiotal villakunder har tillkommit, men de täcker inte upp för tappet som Västgöta Textil innebar.

Som det är nu har Överlida Fjärrvärmeverk inte medel för att klara Handelsbankens amorteringskrav på 400 000 kronor under 2014.

Det behövs också pengar för investeringar som krävs i driften. Bland annat har pH-värdet på vattnet i systemet en alltför låg nivå, och även annan intrimning av driften krävs.

– Vilka belopp som behöver skjutas till vet vi inte förrän efter mötet, förrän vi pratat med aktieägarna, säger Tommy Stensson.

Men i den skrivelse som skickats ut till aktieägarna står det att det behövs ett betydande aktieägartillskott för att inte kommunen ska behöva fullgöra sitt borgensåtagande till Handelsbanken. Alternativet som nämns är lån från aktieägarna eller ett utköp av anläggningen. Som et sista alternativ nämns konkurs.

Kommunstyrelsens arbetsutskott fick i måndags kort information om läget. Ekonomichefen hade också en information om vad lagen säger om aktieägartillskott. Om kommunen ska gå in med pengar krävs att alla andra aktieägare går in med motsvarande medel utifrån sin aktieandel. Kommunen får inte skjuta till en större summa.

Kommunalrådet Stefan Carlsson (S) säger att läget inte ser så bra ut och han utgår ifrån att kommunen kommer att bli involverad i situationen.

– Det kommer antagligen att krävas att kommunen agerar på något sätt eftersom vi är delägare till bolaget, säger han.

Posten drar ner i Tranemo

$
0
0

Sorteringen av post försvinner från Svenljunga och Tranemo som från och med nästa sommar får en ren brevbärartjänst.

Inga personer förlorar jobben - däremot kan omplaceringar ske.

Ett 50-tal personer jobbar i dag för Posten i området Svenljunga-Tranemo-Skene.

På grund av minskande volymer brev ser man nu över sin verksamhet, och kommer från och med sommaren 2015 att sortera all post som delas ut i området i Göteborg och Skene.

– Det blir mindre av jobbet som brevbärarna i Svenljunga och Tranemo gör innan de delar ut posten, de kommer i stället att jobba mer utomhus på cykel eller i bil, säger Tommy Blomquist, produktionsområdeschef för Posten i Borås, Tranemo, Svenljunga, Skene och Varberg.

Postombuden som i dag finns i området kommer att finnas kvar, från Postens sida vill man betona att kunderna inte kommer att märka någon skillnad. Däremot kommer Posten inte att behöva lika mycket personal i Svenljunga och Tranemo, som man har i dag.
– Ingen kommer att bli uppsagd. Däremot blir en del arbetsuppgifter uppsagda för medarbetarna, och en del kommer att jobba i Skene, en del bara i Tranemo och Svenljunga.

Det kan alltså bli så att de som i dag jobbar i Svenljunga från och med nästa sommar får börja jobba i Skene i stället.

– Det här är inget unikt, den här typen av åtgärder gör man över hela landet just nu, säger Tommy Blomquist.

Samtidigt som brevvolymerna långsamt går nedåt för Posten så ökar volymerna på logistiksidan.
– Vi har en enorm utveckling på internethandeln, inte minst med alla postorderföretag i Borås som säljer sina produkter via internet och distribuerar via oss. På logistiksidan går volymerna upp och på brevsidan ner. Då måste vi vara med och förändras samtidigt, säger Tommy Blomquist.

Svenljunga hamnar på fiberkartan till jul

$
0
0

Svenljunga tätort är sist ut i fiberkapplöpningen – men nu är det dags.

– Före jul hoppas vi att de första kunderna ska vara inkopplade, säger Jerry Bengtsson, ansvarig hos Net at Once.

Växjöbaserade Net at Once är redan ett välkänt inslag i fiberlivet i Svenljunga kommun. Företaget har redan kopplat upp Södra Kind, Roasjö/Revesjö och Örsås/Redslared. Hillared är snart klart och Överlida/Mjöbäck står på tur.

Att Net at Once är väl ingrävt i bygden är en orsak till Svenljunga-satsningen. En annan är att det finns kapacitet som behöver fördelas, och gärna i närområdet.

Satsningen på fiber – och därmed ett gemensamt jack för datorn, telefonen och tv:n - har varit nära att nå Svenljunga tätort tidigare. Men Svenljunga förblev en vit fläck på fiberkartan.

– Det är klart att en sådan här satsning kan göra Svenljunga mer attraktivt. Tätorten står för en tredjedel av invånarantalet i kommunen och nu får alla ett erbjudande, säger kommunalrådet Stefan Carlsson (S) och skriver på avtalet med Net at Once.

Fast egentligen är inte kommunen särskilt inblandad och går inte in med pengar. Med andra ord inte samma insats som när det gäller glesbygdsfibern.

Nej, nu handlar det om ett nät som ska vara självfinansierande. Och Net at Once utgår från att intresset hos Svenljungaborna är tillräckligt stort för att fibermålet ska nås.

– Vi ska ha informationsmöten om någon vecka och då kommer man också att kunna skriva på avtalen. 750 villor, plus företag och institutioner, finns i tätorten och vi räknar med att få med minst 50 procent i första läget, säger Jerry Bengtsson.

Alla i tätorkommer att få erbjudandet.

Som extra lockbete så krävs inte en stor engångsinsats – utan avtalet innebär en månadskostnad på runt 350 kronor.

– Vi har faktiskt redan börjat gräva. Före jul hoppas vi att de första kunderna ska vara uppkopplade – och före julen 2015 hoppas vi att arbetena ska vara slutförda.

– I uppdraget ingår att vi gräver fram fiber till tomtgränsen. Den som vill ha grävningen utförd ända fram till huset kommer att kunna få det mot en grävkostnad per meter.

Net at Once har ett 30-tal anställda och en omsättning på 50-60 miljoner kronor.

Företaget har runt 8 000 fiberkunder och skrev nyligen på sitt största kontrakt hittills, en fibersatsning i Gullspångs kommun.

Oenighet kring korsning i Lockryd

$
0
0

Svenljunga kommun står fast vid att en rondell är bästa lösningen för att förbättra trafiksituationen i Lockryd.

Trafikverket förordar en förskjuten trevägskorsning men både Västtrafik och kommunen vill ha en rondell.

En förändrad korsning i Hillared-Lockryd från riksväg 27 är den sista pusselbiten i utformningen av industriområdet Lockryd. Trafikverket ställer krav på en ny trafiklösning men det är kommunen som får stå för kostnaden.

För en månad sedan kom Trafikverkets förslag. Myndigheten har tidigare varit inne på att bygga en rondell, men i samrådsunderlaget presenteras en ny lösning med förskjuten trevägskorsning. Enligt det förslaget ska infarten till Hillared flyttas mellan 50 och 100 meter mot Borås. Avfarten mot Blomsterlandet och bussterminalen blir kvar där den är nu.

Trafikverket anser inte att en rondell är det optimala för just den här vägen eftersom det inte är lika mycket trafik i alla riktningar. En trevägskorsning anses ge bättre överblick och innebär att färre bilar ska svänga.

Kommunen och Västtrafik förordar trots det att det byggs en cirkulationsplats. Kommunen skriver i sitt svar att vägens utformning ska präglas av god funktion med nollvisionen i åtanke. En förskjuten trevägskorsning innebär att trafikanterna blir stillastående och tvingas till farliga vänstersvängar.

En cirkulationsplats skulle enligt kommunen lösa de trafikproblem som finns i dag och samtidigt vara en anpassning till en framtida exploatering söder om 27:an.

När vägen är klar är det också möjligt att exploatera den industrimark som finns närmast vägen. Parallellt med Trafikverkets arbete med att ta fram den nya korsningen ska kommunen komplettera detaljplanen för området för att de ska stämma överens.

Under vintern ska Trafikverket hålla ett samrådsmöte där intresserade kan få mer information. Under sommaren 2015 ska det förhoppningsvis vara klart hur den nya korsningen ska se ut. Byggstart beräknas till våren 2016.

Nätverk värt miljoner för Svenljungaföretag

$
0
0

De bästa affärerna görs genom rekommendationer. Det är utgångspunkten för BNI, ett av världens största affärsnätverk.

Sedan i våras finns nätverket i Svenljunga, och medlemsföretagen har redan hjälpt varandra till affärer för över en miljon kronor.

Klockan är inte ens sju på morgonen och i baren på Svenljunga hotell står ett tiotal personer och pratar och dricker kaffe. När två nya gäster dyker upp kommer alla fram och hälsar.

Nykomlingarna dras in i samtalsgrupperna fram tills det är dags att börja.

Teamledare Dennis Hallgren klingar i glaset när det är dags att sätta sig. I det här nätverket spills ingen onödig tid. Det gäller att hinna igenom alla punkter på en dryg timma.

– Det här är inget möte för att utbyta erfarenheter, vi är här för att byta affärskontakter, säger Jonas Andersson, som säljer larm.

Allt går ut på att skapa affärskontakter.

Ju fler medlemmar de är desto större blir affärsmöjligheterna.

Vitsen är att dela med sig av sitt nätverk och sina kontakter. Det handlar om att ge och ta. Eftersom det bara finns plats för ett företag inom varje expertområde finns ingen konkurrens.

BNI-gruppen i Svenljunga har funnits i sju månader och nu börjar allt sätta sig. Mötesrutinen är strikt, men stämningen avspänd. Dagordningen är den samma varje vecka.

Metoden är etablerad och på senare tid börjar det lossna och ge utdelning för företagen i den här gruppen.
– Vi lär oss hela tiden och blir bättre och bättre på att formulera vilka behov vi har, säger Dennis Hallgren, som är fotograf med egen firma.

Varje medlem har 60 sekunder på sig att presentera sig och tala om vad de söker.
Presentationen är ett stående inslag eftersom alltid är nya gäster med på varje möte.

Var och en har också möjlighet att tala om vad de söker just idag, och det är det här som är det viktiga.

– Jag vet att jag har ett larm som passar det här företaget om jag bara får kontakt med rätt person. Genom nätverket kan jag få en väg in, säger Jonas Andersson.

Han formulerar tydligt vilken person på det här företaget han vill komma i kontakt med. Förhoppningen är att någon av de andra känner personen och kan ta en första kontakt.

För Jonas Andersson har medlemskapet i BNI gett stor utdelning. Sedan förra mötet har han gjort affärer för 150 000 kronor med hjälp av kontakter från sina nätverkskamrater.

– Det är som att ha tolv säljare som jobbar åt mig, var och en av dem har ett nätverk som jag inte kan komma åt på egen hand. Jag tar hellre ett kundmöte mindre för att hinna gå hit, så givande är det, säger han.

Som säljare är han van vid att mötas av att stängda dörrar.

Företag tar sig inte tid att lyssna och ta del av det han har att erbjuda. Om någon i hans BNI-nätverk känner den han vill sälja till blir allt mycket lättare. Det ger en väg in.

Nätverket i Svenljunga vänder sig i första hand till företag i Svenljunga, Tranemo, Mark och Borås.

I dag är de 12 medlemmar och ytterligare två som är på väg in.

Målet är att bli 40 medlemmar och omsätta 20 miljoner kronor på sikt.

– Det är en lång väg dit, men det är fullt möjligt, säger Dennis Hallberg.

Ung man åtalas för barnvåldtäkt

$
0
0

En man i 20-årsåldern från Kind som suttit häktad sedan början av november åtalas nu för bland annat våldtäkt mot barn.

Han ska vid upprepade tillfällen ha utnyttjat en ung flicka sexuellt.

Mannen står åtalad för våldtäkt mot barn, alternativt grovt övergrepp mot barn. Målsägande är en flicka som är under 15 år.

Mannen ska vid minst fem tillfällen ha genomfört sexuella handlingar som är att jämföra med samlag, enligt åtalet. Han ska också vid minst fyra tillfällen ha genomfört sexuella handlingar, alternativt berört målsäganden sexuellt.

Kammaråklagare Katarina Sergi berättar att de efter häktningsförhandlingarna har kunnat precisera ytterligare några tillfällen när övergreppen ska ha skett.

– I övrigt har inte mycket tillkommit utan det är liknande uppgifter som de vi hade vid häktningsförhandlingarna. Den misstänkte erkänner att vissa saker har hänt, säger hon.

På grund av sekretessen vill hon inte kommentera åtalet ytterligare. Rättegången äger rum i mitten av december.

– Det är svårt att säga vad bevisföringen kommer att resultera i, men mitt antagande är att han kommer dömas för åtminstone något av det han står åtalad för, säger Katarina Sergi.

Den åtalade mannens advokat Christer Svedberg säger att hans klient har medverkat i utredningen och försökt att berätta så gott han har kunnat.

– Han har spelat med öppna kort. Sedan har min klient synpunkter på rubriceringen av det som har hänt, och det är något som jag kommer presentera för domstolen, säger Christer Svedberg.


Varslar 24 - nätet bakom tappet

$
0
0

Stugtillverkaren Jabo meddelade i dag att man varslar 24 av sina anställda.

Företagets vd Ulric Bergenholtz meddelade på torsdagseftermiddagen att företaget varslar 24 av sina anställda med omedelbar verkan. Detta på grund av en minskning av försäljningen av stugor. Företaget har i dagsläget totalt 73 anställda.

– Det är hårdare konkurrens, dels från låglöneländer och dels från internet, säger Ulric Bergenholtz.

Han menar också att förslaget om Attefallsstugorna stoppade upp försäljningen av stugor i Sverige från maj och framåt, eftersom många sköt upp sitt stugköp i väntan på beslutet som kom i början av juli.

– Men Attefallsstugan blev ändå dyrare än en friggebod i slutändan, säger han.

En av företagets största kunder har dessutom lagt ner sin verksamhet.

Christer Martinsson, fackligt ombud, säger att beskedet om varsel inte var oväntat.

– Det var inte så förvånande, det har ju blivit mer konkurrens från andra länder. Vi får inte glömma att det ändå kommer finnas folk kvar, men det klart att det är tråkigt med ett så här stort varsel, säger han.

Just nu pågår en försäljningsprocess av Jabo, vilket gör att varslet i dagsläget inte berör några tjänstemän.

"Då vi är inne i en säljprocess så vill vi att vår blivande köpare av Jabo är med i den diskussionen, därför har vi i nuläget valt att avvakta med en eventuell minskning av tjänstemännen" skriver Ulric Bergenholtz i ett meddelande till sina anställda.

De ska ge nytt liv åt Strömsfors

$
0
0

I hotellet i Strömsfors finns spår från en svunnen tid, när folk samlades vid baren och Göta Karlsson stod vid tappkranarna.

Nu vill syskonen Pierre Rydén och Camilla Granath fylla hotellet med nytt liv och samtidigt ge samhället ett lyft.

Gun-Britt Rydén och barnen Pierre Rydén och Camilla Granath sitter och dricker kaffe vid ett av borden i det som är tänkt att bli fiket i hotellet i Strömsfors. Rummet är fyllt av bord och stolar, och i ena hörnet står en bar med tappkranar och skyltar från olika ölmärken. I rummet intill är väggarna täckta av hyllor med leksaker, pennor och papper.

Hotellet i Strömsfors byggdes på tidigt 1900-tal av David Nylander, direktören för Strömsfors bruk, ungefär samtidigt som järnvägen drog fram genom bygden. Under Strömsfors storhetstid, första halvan av förra seklet, var hotellet en självklar mittpunkt. Från början hade det bara två rum till uthyrning, ett antal som sedan utökades till fyra. Oftast hyrdes rummen av ingenjörer från bruket.

– Mamma och pappa köpte huset på sextiotalet. Sedan har det gått i släkten, säger Gun-Britt.

Gun-Britts mamma Göta Karlsson drev hotellet med servering och servicebutik. Göta är ett känt namn i bygden - många minns hennes matlagning, berättar barnbarnen Camilla och Pierre.

– Vi var här mycket när vi växte upp, jag satt där och läste Kalle Anka, säger Pierre med en gest mot fikets ena hörn.

– Det var kul att springa här som liten, säger Camilla.

På 70-talet renoverades huset, snickarglädjen vid takgavlarna byttes ut mot dagens plåtfasad. Verksamheten lades ner i början på 90-talet, och nu använder familjen hotellet som bostadshus. Pierre bor med sin sambo Angelica och barnen på våningen ovanför fiket och butiken.

– Och mamma och pappa bor högst upp, så vi är tre generationer som bor här, säger han.

Camilla, Pierre och Angelica har länge gått i tankarna om att utnyttja de lokaler som stått tomma i källarplanet. Tillslut landade de i vad de ville ha och "Götas Fyndbod" blev verklighet.

– Det händer mycket i Strömsfors nu, renoveringen av Villan är igång och vi har julmarknaden. Samtidigt snyggas hela samhället upp. Vi kände att det var läge, säger Pierre.

Tanken är att fyndboden ska utvecklas till en butik med papper, presenter och leksaker. Och för Camilla kändes fiket som ett naturligt steg.

– Det är detta som jag alltid har hållit på med, att jobba inom hotell och restaurang. Jag har ju det från mormor och mamma. Det känns roligt att göra det i mormors anda, men i en lite lättare variant, säger hon.

Just nu pågår renoveringen av köket, där Camillas man Joakim står för grovjobbet, och planen är att fiket ska vara igång till våren.

Hela familjen har noterat en växande framåtanda i samhället. Gun-Britt är med i Strömsforsgruppen som bland annat håller i valborgsfirandet och julmarknaden. Julmarknaden har växt från 18 hantverkare vid starten 2008 till 90 hantverkare i år. Gun-Britt ler medan hon berättar.

– Nu senast kom det ett par tusen personer, Villan hade öppet och serverade glögg. Överskottet gick till Strömsforsgruppen. Vi är kanske 10, 12 personer som är kärntruppen, men när vi anordnar evenemang är det många som hjälper till. Vi har också röjt upp utmed ån och fixat parkeringsplatser med fikabord, där har det blivit en ruljans med husbilar, säger hon.

Men minnena från Strömsfors storhetstid lever också kvar. Gun-Britt tar fram en plastficka med en gulnad nota. På den står "Speceri- och Diversehandel", ett minne från när Salomon Pettersson drev servicebutiken på tidigt 1900-tal. Hon visar också gamla bilder på hotellet där huset skimrar vitt och är täckt av snirkliga trädetaljer. Renoveringarna har förändrat huset under åren - på 70-talet kom baren på plats, en ny samlingsplats som på den tiden lockade folk till Strömsfors. Nu funkar inte öltapparna längre, men de får stå kvar som en påminnelse om hotellets glansdagar och om Göta Karlsson.

– Vi gör detta för hennes skull. Hon har betytt mycket för oss och för Strömsfors, säger Camilla.

Husets ägare saknas efter branden

$
0
0

Tidningsbudet slog larm men huset utanför Mjöbäck gick inte att rädda.

Husets ägare, en man i 70-årsåldern, saknas.

Räddningstjänsten kunde inte göra något åt branden i en villa mellan Mjöbäck och Överlida.

Redan när larmet ringdes in, av tidningsbudet strax efter klockan tre natten mot söndagen, var huset helt övertänt.

– Det var i princip en skorsten kvar när killarna kom fram, det hade pågått länge, säger Anders Johansson, stabschef vid räddningstjänsten Södra Älvsborg.

Det eldhärjade huset ligger lite avsides och en 70-årig man står skriven på adressen. Om han var hemma eller inte när branden inträffade är än så länge oklart, och på söndagseftermiddagen saknades han fortfarande.

– Vi kan inte utesluta någonting. Det finns en anmälan upprättad om mordbrand, men det är mest för att vi ska göra en teknisk undersökning på platsen, säger Thomas Andersson, inre befäl vid Boråspolisen.

Under söndagen var polisens tekniker på plats.

– Men vi har ännu inte funnit något eftersom det fortfarande brunnit så vi har inte kunna genomsöka hela fastigheten. Men den tekniska undersökningen kommer att fortgå, säger Thomas Andersson.

Varför branden uppstod är alltså ännu oklart. Under dagen i går fortsatte den att blossa upp med jämna mellanrum, räddningstjänsten fick åka dit och lägga på vatten.

– vi har varit där och släckt av platsen ibland. Vi kommer nog att åka dit i natt igen då det glöder, men det blir ingen dramatik och det finns ingen spridningsrisk, säger stabschef Jan Kuusisto på Särf under söndagseftermiddagen.

Olycka på 156:an ? väjde för älg

$
0
0

En personbil körde av vägen i höjd med Reaskäl på väg 156 vid halv sjutiden nu på morgonen.

Enligt uppgift ska föraren ha väjt för en älg, kört ner i diket och krockat med ett träd. Olyckan skedde i höjd med Reaskäl mellan Svenljunga och Skene. Räddningstjänsen har nu lämnat platsen och en person har förts till sjukhus med ambulans för vård.

Kropp hittad efter villabranden

$
0
0

En kropp har hittats vid den villa som brann ner natten till söndag mellan Mjöbäck och Överlida.

Den tekniska undersökningen påbörjades under gårdagen men fick avbrytas på grund av mörkret. Undersökningen har sedan fortsatt under dagen och nu på eftermiddagen kunde polisen meddela att man hittat en kropp på platsen.

Anhöriga till den man som var skriven på adressen är underrättade, men identiteten på den person som påträffats är ännu inte fastställd.

– Den tekniska undersökningen på platsen är avslutad och nu avvaktar vi resultatet, det tar ett tag att få fram brandorsaken och kroppen är heller inte identifierad, säger inspektör Bengt-Erik Bjärenstam på polisen i Borås.

Branden upptäcktes av tidningsbudet strax efter klockan tre natten mot söndag och när räddningstjänsten kom till platsen ska villan i princip ha varit nedbrunnen.

Branden ska ha släkts redan under söndagen, men räddningstjänsten har varit på platsen även under dagen idag och lagt på mer vatten för att underlätta teknikernas arbete.

Försökte press butiksägare - åtalas

$
0
0

Två män åtalas för försök till utpressning av en butiksägare i Kind.

Butiksägaren ska ha fått motta dödshot och krävts på 300 000 kronor.

De två åtalade männen är i 25- respektive 30-årsåldern och skrivna i Göteborgs kommun.

Målsäganden, som driver en butik i Kind, blev i somras kontaktad om att ha spelautomater i sin butik, och maskinerna installerades. Han ska sedan ha anklagats för att fuska med redovisningen av vinsterna i spelen. Därefter ska de två åtalade männen ha utsatt målsäganden för slag i ansiktet, hot om våld och ha uttalat dödshot. Bland annat ska de ha konfronterat målsäganden med flera för honom okända personer när han var ensam i sin butik, samtidigt som de vred bort övervakningskamerorna och såg till att dörren hölls låst till butiken. Genom hot och våld ska de två åtalade männen ha försökt få butiksägaren att ge dem 300 000 kronor.

I förundersökningen står att de åtalade ska ha sagt att målsäganden "är skyldig dem 300 000 kr och att han omgående skall betala dem 150 000 kronor och det senast i morgon annars skall de komma och skära halsen av honom".

Målsäganden har också delgivits misstanke om brott mot lotterilagen, kopplat till spelautomaterna som installerades i hans butik.

Bor gratis ? i 13 rum

$
0
0

Anders Krasse tröttnade på konsumtionshetsen och bestämde sig för att testa nya vägar mot ett mer miljövänligt liv. Se bildspelet i artikeln!

Nu vill han inspirera andra att göra samma sak.

Anders Krasses hus ligger en bit utanför samhället i Mårdaklev, där horisonten består av trädtoppar. Innanför ytterdörren är det bara någon grad varmare än utomhustemperaturen som ligger runt nollstrecket.

En tjock tygkappa hänger framför dörren in till köket, och bakom skynket gömmer sig värmen. Anders Krasse har stängt av stora delar av huset för att spara på uppvärmningskostnaden. Från rummet intill hörs ett svagt surrande från en elektrisk värmefläkt.

– Jag har i gång den några dagar i väntan på att en tekniker ska komma och sätta i gång värmepumpen. Värmepumpen har jag fått gratis från ett hus där ägarna skulle byta till golvvärme, säger Anders Krasse med en gest mot apparaten som nu sitter uppmonterad ovanför köksbänken.

Just nu bor Anders Krasse bara i ett rum och kök – det intilliggande rummet är ett bibliotek som nu också får fungera som provisoriskt sovrum.

Det hela började för snart fem år sedan, 9 december 2009. Anders Krasse letade efter ett hus med närhet till bra kanotvatten och huset i Mårdaklev dök upp på hussajten Hemnet.

– Det var svårt nedgånget, mäklaren berättade att många varit här och vänt. Det hade stått obebott i 28 år, sedan hade någon påbörjat lite rivningsarbeten. Men det gick att rädda, säger Anders Krasse.

Stommen var okej, men taket och fasaden fick bytas.

Murstocken var vält, antagligen ett resultat av de påbörjade rivningsarbetena.

Den slyklädda marken runt huset blev en gräsmatta och en gårdsplan och därefter väntade bygget av innertak, golv och väggar. Kök och toaletter fanns inte heller.

– Avsikten har alltid varit att detta ska vara ett återbruksprojekt, säger Anders Krasse.

Frågeställningen löd: hur fint går det att bygga ett hus med saker som andra människor tänkt slänga på tippen? Nu sitter Anders Krasse på svaren.

Väggarna, golven och fönstren ser vid första anblick ut som i vilket hus som helst, trots att de kommer från överblivet byggmaterial och att allt inte är av samma sort. Rummen är ombonade – inredningen går i äldre stil och många av möblerna är gjorda i trä.

I ett av badrummen står ett stort bubbelbadkar som han fått efter att förra ägarna tröttnat på att det brummade.

Tapeterna i hallen på ovan-?våningen hittade han i en reaback och ett annat av rummen har fått en fondvägg – tapetrullarna räckte bara till 3 väggar. Anders Krasse uppskattar att fem procent av innehållet i huset är inköpt, resten har han fått till skänks.

Svårigheten ligger i att få tag i sakerna innan de hamnar på tippen, eftersom de då är i kommunal ägo.

Anders Krasse förklarar att det gäller att berätta för så många som möjligt om vad man håller på med, och att inte vara rädd för att fråga.

– Det finns en skamfaktor hos vänner och bekanta, de tänker ”men inte kan väl Anders vara intresserad av vårt gamla skräp?”. Det gör att jag säkert har missat nio av tio varor, men det har ändå räckt eftersom vi slänger så otroligt mycket. Det finns ett enormt överskott.

Dagen till ära har Anders Krasse på sig en tröja från 1983. Han har inte köpt kläder på fem år – när han startade husprojektet bestämde han sig för att löpa miljötänket hela linan ut.

– Nu har jag inget behov av att köpa kläder, det visar att det är en känsla som går att träna bort, säger han.

Anders Krasse jobbade tidigare som hälsopedagog, mestadels inom bank- och försäkringssektorn.

Under en tioårsperiod genomförde han 3 000 samtal och tog fram så kallade hälsoprofiler.

– Samtalen handlade ofta om livsstil, hur tillfreds man känner sig och hur ens upplevda hälsa är. Det gav mig flera tankeställare. Man blir inte lycklig av konsumtion, den känslan är bara kortsiktig. Ibland berättade de jag pratade med att de inte ens hann hem från affären innan känslan försvunnit, säger han.

Live-published photos and videos via Shootitlive

Till slut bestämde sig Anders Krasse för att bryta upp. Han slutade som hälsopedagog och drog i gång husprojektet.

Men planen är att ta det längre än så – framöver tänker han också fixa i ordning en gårdsbutik, ett kafé och ett museum på tomten, allt i samma anda som det återbruksrenoverade huset.

Fokus ligger på ekoturism. Samtidigt åker Anders Krasse runt med en föreläsning om projektet som är tänkt att uppmuntra fler till att våga göra liknande saker. Och intresset är stort för miljöfrågor, inte minst när det handlar om åter-?användning och ”gör det själv”-lösningar. Många fokuserar på den ekonomiska aspekten av att leva miljövänligt, men för Anders Krasse handlar det om mer än så.

– Vi förbrukar för många jordklot helt enkelt, välfärd kan inte längre mätas i konsumtion. Det är den biten som är viktigast för mig, säger han.


Kostchefen: Vi serverar bra och näringsrik mat

$
0
0

Anne Hansson är kostchef för Svenljunga kommun och ansvarar bland annat för den maten som serveras på Klockaregården.

- Vi serverar bra och näringsrik mat. Enligt de enkäter vi har gjort är de boende överlag mycket nöjda med maten.

Hennes uppdrag är att leverera god och näringsrik mat som ser aptitlig ut. En uppgift som hon känner att hon och personalen på kostenheten överlag lyckats med.

– Vi gjorde precis enkäter med de boende. Av de som svarade var nöjdheten hög och vi ligger bra till jämfört med många andra kommuner. Alla våra kockar och kokerskor är utbildade och vi köper exempelvis aldrig fryst kött. Vi har bra mat i Svenljunga, säger Anne Hansson.

Kostenheten i Svenljunga levererar även mat till sammanlagt cirka 2 000 personer, förutom till äldreboenden i kommunen, även Mogaskolan. Anne Hansson medger att det är svårt att göra alla nöjda samtidigt, men uppmanar den som har några klagomål att höra av sig till henne eller någon av enhetscheferna.

– Tyvärr är jag medveten om att många äldre drar sig för att klaga. Det är jättesynd om det är något de är missnöjda över. Har man synpunkter eller önskemål om kosten, brukar vi kunna lösa det.

Givetvis gäller detta också om man har åsikt om kryddningen menar hon.

– Smaklökarna förändras ofta när man blir äldre. Vissa tycker det är för mycket saltat, andra för lite, men de flesta tycker det är lagom saltat.

Om den skurna stuvningen:

– Jag får ju inte samtal varje gång det händer något, så jag har inte koll på det här ärendet. Men det behöver inte alltid vara kökets fel, utan det kan ha skurit sig under transporten. Mat är ju kemi. Och även om maten har skurit sig, så går det ju ofta att äta, även om jag förstår att det inte ser så aptitligt ut. Men givetvis vill vi alltid ha bra mat.

Helfrid Frid betalar 4 000 kronor för kosten i månaden, vilket innebär 130 kronor per dag i snitt i matkostnad. En summa som Anne Hansson inte "känner till", men som hon anser skälig.

– Det kanske kan låta mycket. Men då ingår två eller tre tillagade måltider, med frukost och mellanmål - sammanlagt sex mål. Vi satsar på maten här i Svenljunga och kvaliteten överlag är väldigt hög.

Boende på Klockaregården: Får klara mig på kräm och smörgås

$
0
0

Helfrid Frid, 87 år, är svårt sjuk i lungcancer. Hon bor på korttidsavdelningen på Klockaregården i Svenljunga. Varje månad betalar hon över 4 000 kronor för maten som serveras på boendet. Mat som sällan går att äta.

– Den smakar hemskt. Ofta brukar jag få klara mig på kräm och mjölk med smörgås till, säger Helfrid Frid.

Sedan i mitten av juli bor Helfrid Frid på Klockaregården. Den första veckan tyckte hon att maten smakade bra. Men sen hände någonting.

– Jag vet inte om de fick en ny kock eller vad det var. Men den maten vi får nu smakar sällan bra. Den är konstigt kryddad och med alldeles för mycket salt, vilket varken är gott eller nyttigt. Nu är det som att de har kryddat för mycket för att dölja något annat.

Annars brukar hon inte vara kräsen, har ofta matlust och tycker om det mesta.

– Jag växte upp i Norge, och under andra världskriget var det svåra tider. Då gick det inte att vara petig med maten, utan man fick ta vad som erbjöds. Men till och med den var bättre än här, säger Helfrid Frid.

Den dåliga maten drabbar inte bara de boende på Klockaregården, utan även personalen. Enligt Helfrid skäms de när de ska servera den.

– De nästan hukar sig när de kommer in på rummet. Det är inte kul för dem heller, och ingen skugga ska falla över dem. Jag kan inte önska mig bättre personal och jag trivs väldigt bra här! Det är bara det här med maten som är ett problem.

Och för henne är det inte så bara. Helfrid kan inte röra sig själv utan hjälp från personalen. För att fördriva dagarna brukar hon lyssna på ljudböcker. Senast var det Lasse Berghagens Flakmopedisten och Potensgivarna av Karin Brunk Holmqvist.

– De var väldigt roliga och lättsamma, vilket jag tycker om. Dagarna brukar vara långa annars och då skulle ju maten vara något att se fram emot. Men nu är det tyvärr inget jag längtar till.

När Helfrid inte äter den serverade maten, får hon kräm med mjölk, eller fil med smörgåsar, något som hon börjat tröttna på. Det har också fått till följd av att hon gått ner i vikt, vilket har fått dottern Marianne Karlsson att reagera - och även att ifrågasätta näringsinnehållet. Trots påtryckningar i kontakt med kostansvarig i kommunen har ingenting förändrats menar Marianne.

- Och det är inte bara mamma det drabbar. Tänk att våra gamla ska stå ut med det här. Ibland blir jag helt vansinnig när jag tänker på det. Det är för jävligt rent ut sagt. Och för det här betalar vi 4 000 kronor. Kommunen borde skämmas.

På äldreboendet har det snart blivit dags för kvällsmat. Stuvade grönsaker med köttbullar står på menyn. Men när personalen på boendet får se maten tar de inte emot den. Stuvningen har skurit sig och personalen bedömer att den inte går att servera. Kantinerna returneras till köket och i stället tvingas personalen ställa sig och laga havregrynsgröt till de boende för att de ska få i sig något att äta. Igen.

Live-published photos and videos via Shootitlive

Lucia sprider ljus i hela Kind

$
0
0

I dag når luciafirandet sin kulmen, men för Kinds lucior har lussandet redan pågått ett tag.

Företag, äldreboenden och matbutiker har fått besök av luciaföljena redan under veckan som gått.

Det är onsdag eftermiddag och fritidsgården i Uddebo fylls av sorlet från 60 matgäster som deltar i julklappsutdelningen vid långborden i matsalen. PRO Tranemo har julavslutning och stämningen är på topp.

Samtidigt öppnas entrédörrarna och Tranemos luciafölje anländer till sitt första framträdande efter kröningen. Snabbt kränger de av sig jackan och skorna, sedan tänds stearinljusen i hållarna och i kronan.

För PRO Tranemo är det inte förs-ta gången som luciaföljet besöker julavslutningen. Ordförande Anita Mårtensson berättar att föreningen har ungefär 215 medlemmar och att julavslutningen är sista mötet för i år.

– Det är tradition att Tranemos lucia kommer hit, det är ett fint inslag som är uppskattat av många, säger Anita Mårtensson.

Julklappsutdelningen avstannar och tystnaden lägger sig i matsalen medan belysningen släcks ner.

Sedan skrider Tranemos lucia Michelle Edgren tillsammans med tärnorna Linnéa Bengtsson, Klara Norström, Amanda Toresson och Caroline Hulander in i rummet till tonerna av Sankta lucia.

Fredag 08.15. Svenljungas lucia Josefine Amour med tärnor besöker Blåkläder.

Julpynten som ger mer

$
0
0

Tomtar, ljusstakar och juldukar – på Internationella föreningens julloppis finns det mesta när det kommer till julpynt.

– Vi hade 84 elektriska ljusstakar när vi öppnade för säsongen, nu har vi bara elva stycken kvar, säger Jan-Olov Johansson med ett leende.

Genom skyltfönstren till Internationella föreningens julloppis syns tomtar och juldukar i knallröda färger. På hyllorna trängs porslinsfigurer med handarbetade tomtenissar och bland juldukarna finns också allt från hemvirkade grytlappar till bordslöpare. I dag står lådor med nyinkomna saker på flera ställen i butiken. Allt ska sorteras och märkas, så Clara Johansson och Jan-Olov Johansson har tagit varsin kartong som de plockar upp prylar ur.

– När vi först öppnade dörrarna innan jul hängde många på låset. De var ute efter de här riktigt gamla grejerna, säger Jan-Olov Johansson och visar en kartong innehållandes en gammal julgransbelysning. Särskilt julgranskulor och pynt försvann i rask takt.

Loppisens utbud består av sådant som föreningen fått sig till skänks, så att det dyker upp riktigt gamla guldkorn är ingen slump. Många äldre har hunnit samla på sig en hel del julpynt under åren som de sedan skänker bort.

Internationella föreningen har också en annan loppis, en loppis som med åren bara blivit större och större. I år blev den så stor att julavdelningen inte fick plats. Jan-Olov Johansson hörde sig då om efter lediga lokaler i Svenljunga, vilket resulterade i att de fick låna lokalen mittemot ICA gratis under jul.

– Då försvinner inga pengar till hyra, utan allt går till vår verksamhet, säger Jan-Olov Johansson.

Allt arbete som Internationella föreningen gör är ideellt. Totalt är de 25 personer som turas om att arbeta med loppisarna, barngrupperna och syträffarna.

Clara Johansson visar en hylla med tomtar – själv föredrar hon de handarbetade varianterna. Hon betonar att det är ett omfattande arbete som läggs ner från föreningens medlemmar med att få i ordning loppisen, särskilt när varenda liten tomte ska prismärkas.

– Och efter jul ska ju alla saker plockas ner från hyllorna igen, säger hon med ett skratt.

Åtalad för barnvåldtäkt ska psyktestas

$
0
0

Den man i 20-årsåldern som står åtalad för våldtäkt mot barn ska genomgå en rättspsykiatrisk undersökning.

Det har Borås tingsrätt beslutat.

I torsdags inleddes rättegången mot den man i 20-årsåldern som suttit häktad sedan början av november åtalad för bland annat våldtäkt mot barn. Han ska vid upprepade tillfällen ha utnyttjat en flicka sexuellt. Målsäganden är under 15 år.

Borås tingsrätt beslutade att det finns övertygande bevisning om att mannen har begått våldtäkt mot barn, grovt sexuellt övergrepp mot barn och sexuellt ofredande. Tingsrätten bestämde att mannen ska genomgå en rättspsykiatrisk undersökning, som ska redovisas för rätten senast 12 januari. Efter att den rättspsykiatriska undersökningen redovisats för tingsrätten kommer rättegången att fortsätta.

Viewing all 308 articles
Browse latest View live